2017

pityoka2015

Romanii şi ungurii, fraţi în jurul cazanului cu mancare - Doi focşăneni au făcut furori la ”Festivalul Cartofului”

Doi bucătari vranceni amatori au fost singurii romani, în cele şase ediţii de pană acum ale concursului gastronomic, care au reuşit să ia locul I şi diploma de aur

Doi bucătari amatori din Vrancea au scris “istorie” la "Festivalul Cartofului", ce a avut loc la Targul Secuiesc în acest sfarşit de săptămană. Sunt prima echipă de romani participanţi în cele şase ediţii de pană acum şi au reuşit să impresioneze cu preparatele lor juriul format din bucătari unguri. Echipa este formată din doi pasionaţi care în lucrează în domenii departe de bucătărie. Inginerul Mihai Cătălin Anghelache are un business în publicitate prin Tehnodesign, iar coechipierul său este un cunoscut avocat în Focşani, Doru Constantinescu. ”Anul trecut, un prieten m-a sfătuit să nu mă duc acolo că: «în cel mai bun caz, vă descalifică iar în cel mai nefavorabil, vă huiduie sau vă bat». În afară de faptul că au fost atat de obiectivi încat ne-au acordat premiul, s-au purtat cu noi mult mai prieteneşte şi mai civilizat decat cred că am fi reuşit noi s-o facem în situaţia în care ei ar fi venit la Focşani. Nu am sesizat nicio clipă vreun fel de reticenţă, răutate sau orgoliu naţionalist, ci doar respect, amabilitate şi prietenie”,a spus Mihai Cătălin Anghelache.

Cu ce au reuşit însă vrancenii să impresioneze juriul? “Ne-am prezentat cu un fel principal gătit la ceaun cu muşchiuleţ de viţel, afumatură de porc, carnaţi afumaţi şi bineînţeles, cartofi, totul în supă de oase de vită cu legume. Doru Constantinescu a pregătit nişte găluşte ungureşti, cu aluat de cartofi, prune, nucă şi dulceaţă de smochine, despre care un membru al juriului din Ungaria a afirmat că: «nici bunica mea nu le făcea atat de bune» . Antreul a constat din ouă scoţiene cu carne de carnaţi picanţi pe pat de piure cu morcov şi dulceaţă de ardei iute”, a încheiat Mihai Cătălin Anghelache. Mai mult decat atat, anul acesta bucătarii vranceni au fost invitaţi să fie membrii "Ordinului Cavaleresc Foc Liber", care are ca scop gătitul în aer liber şi promovarea tradiţiilor culinare. La “Festivalul Cartofului” au participat 18 echipe de bucătari din Romania şi Ungaria. (Aurelian IVAN)

Ziarul de Vrancea